Att sälja bostad tryggt och lönsamt

När du vill sälja ditt hus, bostadsrätt eller fritidshus i Gävle med omnejd.

Bostadsannonsering som hittar bostadsköpare


Välj en mäklare med kunskap och förståelse för bostadsmarknaden i Gävle
Att sälja en bostad är en stor affär, oavsett anledning till försäljningen. När det är dags att byta bostad eller bostadsrätt ska du självklart ge dig de allra bästa förutsättningarna att få ut ett bra värde på bostaden men också se till att processen blir trygg, säker och smidig. När du väljer Fagergrens fastighetsbyrå får du en mäklare och en partner som sedan 1964 har arbetat med att sälja och förmedla bostäder och fastigheter i Gävle, Sandviken och Älvkarleby med omnejd. Hos oss får du en mäklare som kan marknaden, har erfarenhet av både uppgångar och nedgångar inom bostadsmarknaden och vet hur utvecklingen ser ut i regionen. Här finns erfarenhet av radhus, villor, bostadsrätter, sommarstugor, fritidshus, kedjehus, ägarlägenheter och arrenden.

Fagergrens fastighetsbyrå är också Gävles mest anlitade mäklare vid ombildning av hyresrätter till bostadsrätter. Det ger dig en djup och bred kunskap inom bostadsmarknaden och bostadsförsäljning som kommer att komma din bostadsaffär till nytta. Av oss kan du alltid få värdefulla råd och insikter som ger underlag för ett tryggt beslut. Målet när du väljer oss är att nu ska bli mer än nöjd med din försäljning, och att din köpare känner att hen har hittat helt rätt i valet av din bostad.
 
Första mötet görs i din bostad
Vägen till en såld bostad börjar med att värdera objektet och att vi tillsammans diskuterar förutsättning och möjligheter för en försäljning. I diskussionen får du ta del av statistik och uppgifter som visar hur försäljningstrenderna ser ut just nu och vilka faktorer som kan komma att påverka din försäljning. När det gäller bostadsförsäljning är kunskap och planering två viktiga faktorer för ett lyckat resultat. Tänk på att ge så mycket information du kan till oss, som rör bostaden. Redan inför första mötet är det bra om du har förberett följande handlingar:​​​​​​​
 • sammanställning av samtliga driftskostnader
 • sammanställning av renoveringar av bostaden
 • planritningar
 • energideklaration
 • eventuella servituthandlingar
 • sammanställning av husets eller bostadsrättens lånesituation
 • senaste årsredovisningen och stadgar för bostadsrätt
 • övrig dokumentation kring bostaden.

Bostadsvisning efter konstens alla regler
När du väljer oss som mäklare läggs försäljningen upp för att passa dina behov och önskemål, och för att ge ett lyckat resultat. Det är viktigt köparen kan se och uppleva det objekt som är till salu för att kunna bilda sig en uppfattning om och ett köpintresse för det. Att genomföra alla visningar och erbjuda extra visningar ger en möjlighet till att visa objektet igen och berätta om alla fördelar. Tid är avgörande när det handlar om att känna in bostaden och hitta sin plats i den. Ju mer information en köpare får om objektet och känner sig trygg i, desto större chans att du får ärliga och bra bud. Hos oss arbetar vi därför mycket med visningar och rekommenderar dig att genomföra alla. Självklart görs allt i samarbete med dig som säljare, men negligera inte kraften i en väl genomförd visning. Inför visningen får du goda råd och konkreta tips om hur bostaden bäst ska presenteras. Vill du ha hjälp med homestyling kan vi föremedla bra kontakter genom vårt nätverk. Under alla visningar finns din mäklare från oss på plats för att ta emot och berätta om objekt. Din bostadsbeskrivning delas också ut på visningen och din mäklare ser till att ta emot alla frågor och bemöta dem. 

Bostadsannonsering som hittar bostadsköpare
Presentationen är A och O när det handlar om en lyckad försäljning av bostäder. Så många som möjligt ska få chansen att hitta ditt objekt och det är mäklarens uppgift att hjälpa dig med detta. Vi bygger din presentation på fakta om bostaden, men också på information och statistik från Boverket, Skatteverket, din bostadsrättsförening om du säljer en bostadsrätt och Lantmäteriet. Du kommer också att få fylla i en lista med frågor om fastigheten och bostaden. Till detta läggs sedan den mycket viktiga visuella marknadsföringen. Hos oss blir din bostad eller bostadsrätt fotograferad av en professionell fotograf. Inför fotograferingen får du en checklista för att skapa en bra fotomiljö och sedan tas bilderna i samråd med dig och oss. All information om bostaden och bilderna sätts sedan ihop till en beskrivning av objektet som delas ut på visningar och ligger till grund för annonseringen. Genom att kombinera traditionell annonsering med nya kanaler får du en bra mix som når ut och hittar bostadsintressenter. Hos oss får du annonsering på:
 • Hemnet
 • Objektvision
 • Facebook
 • Fagergrens Fastighetsbyrås webbsida
 • Traditionell skyltning i centralt belägna skyltfönster i Gävle.

Du väljer alltid din köpare


Budgivning som tar din bostadsaffär i hamn
Fagergrens fastighetsbyrå arbetar alltid med öppen budgivning. Genom en öppen budgivning blir processen fram till ett vinnande bud säker och trygg. Alla intressenter kontrolleras av oss så att deras lånelöften och finansiering är giltiga. Det gör också att det blir en seriös process, där ingen blir lurad av tomma bud. Budgivningen sker genom direktkontakt av din mäklare och alltid via sms eller telefon. Budgivningen dokumenteras skriftligt och lämnas över till köpare och säljare när den är avslutad.
 
Tänk på att det är alltid du som avgör vilket bud du vill acceptera. Den lagstadgade fria prövningsrätten innebär att du inte behöver ta det högsta budet om du av någon anledning inte vill. Du kan alltid få råd och vägledning av oss i vilket bud och vilken köpare som blir bäst utifrån dina behov. Efter många år i branschen och ett stort antal lyckade bostadsaffärer bakom oss finns det en stor kunskapsbank av erfarenheter hos oss. Det kan du dra nytta av!

Använd upplysningplikten i bostadsförsäljningen


Transparens och upplysningsplikt skapar trygga parter
Du som säljare har alltid upplysningsplikt under din försäljning. Ett gott råd som gynnar din trovärdighet och gör det enklare för köparen att känna sig trygg i sitt köp är att vara så öppen som möjligt med skavanker och brister. Att veta allt skrämmer inte bort intressenter, utan snarare tvärtom. Din köpare har alltid undersökningsplikt. Det innebär ibland att bostaden besiktigas innan kontraktsskrivning. Ibland innebär det att kontrakt skrivs med besiktningsvillkor. När du väljer oss så får du alltid en oberoende mäklare. Det innebär att vi alltid rekommenderar dig att inte själv besiktiga bostaden innan visning, utan låta köparen bestämma hur och när hen vill besiktiga bostaden. Vi har inte heller avtal med besktiningsaktörer. Det är en stor trygghet för köparen om säljaren kan vara med besiktningen och direkt svara på frågor som kommer upp.

I vissa fall kan det vara en god idé att teckna en dolda fel-försäkring. Om du har frågor om detta är du alltid välkommen att diskutera det med oss. Här kan du läsa mer om hur det fungerar. 

Vad händer när budgivningen är avslutad?
Så snart budgivningen är klar och du har accepterat det bud som blir köpesumman är det dags att skriva kontrakt. Fram till kontraktsskrivning är det vinnande budet på bostaden inte bindande, så tillsammans ser vi till att ett möte och kontraktsskrivning sker så snabbt som möjligt efter att budgivningen är avslutad. I avtalet läggs de villkor som bestämmer affären in. Har du frågor eller önskemål kring dessa är det bara att kontakta oss.
 
I samband med avtalsskrivningen ska köparen betala en handpenning på tio procent av köpeskillingen. Resten betalas på tillträdesdagen, vilket brukar vara tre månader efter avtalsskrivningen. Detta är dock alltid en fråga som du och köparen kommer överens om, och var beredd på att det kan finnas önskemål om att få tillträde tidigare eller senare. Inför flytt får du en checklista av oss, så att du kan lämna över bostaden prickfritt till den nya ägaren. Skulle den nya ägaren hitta fel i bostaden vid överlåtelsen så finns det lagar och regler för hur detta ska hanteras av båda parter. Om inte parterna kan komma överens finns lagar som ger vägledning. Du kan läsa mer om det i jordabalken när det handlar om fastighets- och husköp. Köplagen reglerar detta gällande bostadsrätter.

När du lämnar nycklar till din bostadsköpare
På tillträdesdagen är det dags att lämna över nycklarna till den som har köpt din bostad. Då betalas också resterande del av köpesumman. Handlingar som köpebrev och köpebevis tillsammans med eventuella likvidavräkningar upprättas och lämnas över till dig och köparen. Sedan är din bostadsaffär genomförd.​​​​​​​

Hjälp med deklarationen efter din fastighetsaffär?
Har du frågor om hur din bostadsförsäljning ska redovisas eller deklareras så kan du alltid få hjälp hos oss. Vi hjälper dig med alla frågor kring hur eventuella avdrag bör hanteras eller om du vill göra uppskov med vinsten. Hos oss är alla mäklare uppdaterade om de senaste reglerna från Skatteverket. Deklarationen kan ses som den allra sista delen av din bostadsaffär.

Kontakta oss för en förutsättningslös värdering av din bostad! Allt du behöver göra är att fylla i formuläret nedan.

Korta fakta om oss

50 år

i mäklarbranschen

år 1964

startades Fagergrens fastighetsbyrå

över 50 st

ombildningar till bostadsrättsföreningar