Extra att tänka på för en bättre och smidigare försäljning! 

Använd upplysningplikten i bostadsförsäljningen

Transparens och upplysningsplikt skapar trygga parter
Du som säljare har alltid upplysningsplikt under din försäljning. Ett gott råd som gynnar din trovärdighet och gör det enklare för köparen att känna sig trygg i sitt köp är att vara så öppen som möjligt med skavanker och brister. Att veta allt skrämmer inte bort intressenter, utan snarare tvärtom. Din köpare har alltid undersökningsplikt. Det innebär ibland att bostaden besiktigas innan kontraktsskrivning. Ibland innebär det att kontrakt skrivs med besiktningsvillkor. När du väljer oss så får du alltid en oberoende mäklare. Det innebär att vi alltid rekommenderar dig att inte själv besiktiga bostaden innan visning, utan låta köparen bestämma hur och när hen vill besiktiga bostaden. Vi har inte heller avtal med besktiningsaktörer. Det är en stor trygghet för köparen om säljaren kan vara med besiktningen och direkt svara på frågor som kommer upp.

I vissa fall kan det vara en god idé att teckna en dolda fel-försäkring. Om du har frågor om detta är du alltid välkommen att diskutera det med oss. Här kan du läsa mer om hur det fungerar. 

När budgivningen är avslutad är det bra att veta att:


I samband med avtalsskrivningen ska köparen betala en handpenning på tio procent av köpeskillingen. Resten betalas på tillträdesdagen, vilket brukar vara tre månader efter avtalsskrivningen. Detta är dock alltid en fråga som du och köparen kommer överens om, och var beredd på att det kan finnas önskemål om att få tillträde tidigare eller senare. Inför flytt får du en checklista av oss, så att du kan lämna över bostaden prickfritt till den nya ägaren. Skulle den nya ägaren hitta fel i bostaden vid överlåtelsen så finns det lagar och regler för hur detta ska hanteras av båda parter. Om inte parterna kan komma överens finns lagar som ger vägledning. Du kan läsa mer om det i jordabalken när det handlar om fastighets- och husköp. Köplagen reglerar detta gällande bostadsrätter.

Hjälp med deklarationen efter din fastighetsaffär?


Har du frågor om hur din bostadsförsäljning ska redovisas eller deklareras så kan du alltid få hjälp hos oss. Vi hjälper dig med alla frågor kring hur eventuella avdrag bör hanteras eller om du vill göra uppskov med vinsten. Hos oss är alla mäklare uppdaterade om de senaste reglerna från Skatteverket. Deklarationen kan ses som den allra sista delen av din bostadsaffär.