Köpa bostad

Letar du efter en ny bostad? Kan vi hjälpa dig att hitta den? Välkommen att kontakta oss med eventuella frågor eller funderingar!

Att gå på visning

Ta god tid på dig! Titta noggrant och ställ gärna frågor till oss. Vi har förberett oss noga, för att du ska få möjligheten till goda kunskaper om din framtida bostad. I visningsmaterialet som du får av oss finns det viktiga fakta som kommer både från säljaren och andra källor. Det är viktigt att du tar del av denna information och säkerställer att du uppfattat den korrekt. I samband med att du föranmäler dig eller kommer till visningen ber vi dig om dina kontaktuppgifter, för att kunna informera dig om kommande händelseförlopp och ge dig bästa möjliga service kring affären.

Har du inte möjlighet att komma på utannonserade visningstider? Eller har du missat visningarna? Hör av dig till oss! Vi är mycket flexibla och har visningsgaranti i alla förmedlingar, vilket innebär att vi alltid visar bostaden för nya intressenter, under förutsättning att säljaren så önskar.

Kan bostaden vara rätt för dig? Anmäl dig genast till budgivningen, så att du snabbt får information om något inträffar i affären.

Saknar du något, eller känns det bara inte helt rätt? Anmäl dig gärna till vårt spekulantregister, så kan vi tipsa dig om kommande bostäder.


Budgivning

Inför budgivningen är det viktigt att du har finansieringen för köpet ordnad, antingen via egna medel eller via ett lånelöfte. Vi arbetar alltid med en öppen budgivning, för din säkerhet och trygghet. Hos oss sköts budgivningen via direktkontakt med din mäklare. Alla bud läggs via telefon och sänds ut via sms. På detta sätt säkerställer vi att du som budgivare alltid får bästa möjliga information om budgivningen och faktorer som kan påverka den.

Kom ihåg att det alltid är säljaren som avgör vem som får köpa bostaden, den så kallade fria prövningsrätten. Köparen blir alltså inte per automatik den som har högsta budet.

Undersökningsplikt

Som köpare har du undersökningsplikt av egendomen. Vi är en fristående fastighetsbyrå och har inga alliansavtal med besiktningsföretag etc. Du bestämmer själv vilken besiktningsman du vill anlita för besiktning av bostaden. Självklart kan vi hjälpa dig med kontaktuppgifter till ett flertal lokala aktörer som kan hjälpa dig med din undersökning. För att tillgodogöra dig så mycket information som möjligt om egendomens skick så är det fördel om både köpare och säljare är med vid besiktningen.

Kontraktskrivning

Efter avslutad budgivning bokas tid för avtalsskrivning. Vi träffas på vårt kontor i centrala Gävle, tillsammans med säljaren. Vi går tillsammans igenom avtalshandlingarna och undertecknar dem för att slutföra affären. I anslutning till detta betalar du som köpare in en handpenning, motsvarande 10 % av köpeskillingen. Resterande belopp betalas på tillträdesdagen, vanligtvis cirka tre månader fram i tiden.

Tillträdesdag

På tillträdesdagen träffar du mäklaren och säljaren igen och slutbetalning av egendomen sker. Vi träffas på din bank eller på vårt kontor. Vid detta tillfälle kommer ytterligare handlingar att upprättas, såsom köpebrev, likvidavräkningar m.m. Mötet avslutas med att du får både ägarbevis och nycklar till din nya bostad.

Har du några frågor eller funderingar? Välkommen att kontakta oss!